Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator SE. 4. 2

Vid framställning av ekologiska livsmedel används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det innebär att spridningen av kemikalier i miljön blir mindre och att det generellt sett finns mindre kemikalier i de ekologiska livsmedlen. Ekologisk odling gynnar även den biologiska mångfalden.

Den svenska livsmedelsstrategin innebär att andelen ekologiska livsmedel i offentlig verksamhet ska vara 60 procent 2030.

Andel ekologiska livsmedel som vi köper in inom skola, vård och omsorg

Datakälla: Uddevalla kommun
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2022
Status:
Tillståndet är ganska bra Tillståndet är ganska bra
Senaste värdet:
23 % (2024)
Utgångsvärde:
28 % (2022)

Kommentar

Kommunens måltidsverksamhet ingår i samarbetet Väst-Up där kommunens kranskommuner ingår. Väst-Up samarbetar kring upphandlingar, däribland upphandlingar gällande livsmedel. Enligt gällande grossistavtal för livsmedel ska cirka 16 % vara ekologiskt.

För 2024 var andelen ekologiska livsmedel 23 % vilket är en minskning jämfört med 2023. Måltidsservice som står för den största delen av inköpta livsmedel (ca 80 %) arbetar med att köpa in ekologiska livsmedel i den mån det går utifrån såväl utbud i det som är upphandlat, som utifrån kostnadseffektivitet. Ekologiska livsmedel som är upphandlade och köps in är framför allt mejeriprodukter.

Uppdaterad: 2025-07-09